Pennut ovat syntyneet!

Gogatsu Kensha F-pentue, 4 narttua ja 2 urosta, kaikki brindlejä, syntynyt 15-16.2. 2018

Nana pyöräytti kauniin 6 pennun katraan 15.2-16.2 välisenä yönä. Pesue on kovin tyttövoittoista, 4 tyttöä ja 2 poikaa. Kaikki upeita brindlevärisiä tiikeripaitoja.
Valitettavasti se röntgenissä näkynyt 7. pentu syntyi vuorokausi muiden jälkeen ja kun saimme tämän suuren urospennun ulos, oli hän jo menehtynyt.
En ole aiemmin kokenut tällaista. Vaikka kuinka näihin tilanteisiin me ihmiset pyrimme varautumaan, Luonto-Äidin puuttuminen peliin yllättää aina.
Tästä mennään kuitenkin eteenpäin. Pennut ja emo voivat hyvin ja tämä kasvattaja keskittyy nauttimaan pikku-pentujen tuhinasta.
  


09.02.2018

H-HETKI LÄHESTYY...
Nanan eilisessä röntgenkuvassa näkyi ainakin 7 pikku-akitaa. Tiineysvuorokaudet ovat tänään 56. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, pennut tulisivat maailmaan ensi tiistaina. Katsotaan pitääkö maaginen luku 60 taas paikkansa. Kaikki on valmiina pentuja ja Nana-emoa varten. Joten jäämme odottamaan pikkukippuroita syntyväksi. 

Molemmilla vanhemmilla A/A lonkat, 0/0 kyynärät, silmät terveet, Sukusiitosprosentti 0% 4 sukupolvella laskettuna. Sukukatoprosentti paras eli 1.
Nanalla ennestään C-pentue Winstonin kanssa ja Hachidailla D-pentue Ayamen kanssa eli tämä tuleva pentue on molemmille toinen.

Tässä linkki tulevaan yhdistelmään
Tekstisisältöä pääset muokkaamaan tuplaklikkaamalla tekstialuetta. Tekstieditorilla voit lisätä ja muokata linkkejä, lihavoida, kursivoida ja alleviivata tekstiä sekä luoda listauselementtejä ja numerolistauksia. Asetuksista voit asemoida tekstin oikealle, vasemmalle tai keskitetyksi sekä jakaa tekstikappaleen useampaan eri komponenttiin.

H'Nana de la Vallée des Samouraïs

L'Hachidai of Senzo Nö

Meidän joulukuu oli aika hulinaa. Akita-karuselli suorastaan :D 
Kaikki tytöt olivat juoksulla miltei samaan aikaan. Ensin Nana ja sitten hänen tyttärensä Meikkuli ja lopuksi Ayamekin intoutui mukaan. Ayame, joka vastikään syyskuussa sai pentueen, ajatteli tehdä samantein Hachidain kanssa uudet vauvelit... No way, sanoi tämä kasvattaja :D

Nana sen sijaan sai viettää häitään Hachidain kanssa. Voi, miten hieno uros meillä on. Uskomaton herrasmies , hellä, mutta määrätietoinen toimissaan. Ei ihme, että meidän tytöillä pyörii sukat jaloissa. Pian jo 9-vuotias Momokin pääsee osalliseksi nuoren miehen liehittelyistä. Ihanaa, että Momo on saanut elämänilonsa takaisin.
Yksi syy tähän on E-pentueesta meille jäänyt Emi-tyttönen. Momolla ja Emillä on niin ihanat leikit yhdessä. Momon kaltainen, rauhallinen, vanhempi narttu on arvokas lisä kennelissämme, nimenomaan pentujen kehityksen suhteen.

Oli tässä kotikennelissä  koirissa pyörittelemistä vähäksi aikaa :D 
Suurimman yllätyksen aiheutti 6-vuotias Uki. Hän, turhautuneena epäonneensa tyttöjen kanssa, alkoi ärhennellä toisille uroksille, meidän leppoisa Uki oli kuin tulta ja tappuraa. Koskaan ennen ei ole meidän uroksia tarvinnut erottaa toisistaan, tämä oli ensimmäinen kerta. 
Uusin tulokas, herrasmies Hachidai on nyt meidän tyttöjen mielestä se hottis ja muut pojat ovat tytöille kuin ilmaa vaan. Tottakai se harmittaa näitä rannalle jääneitä.
Hormonimyrsky saa kaikenlaista aikaan. Saas nähdä palautuvatko poikien välit ennalleen tämän episodin jälkeen? No, sitten vaan järjestellään...  Viime vuonna kaikki nartut olivat yhdessä ja hoitivat Ayamen pentuja... tänä vuonna oli tilanne ihan päinvastainen. Akitojen kanssa elo ei ole tylsää, ei :D   

28.11.2017 Kaikki E-pennut ovat saanet kodin

25.10. 2017

Niin se aika rientää ja tuntuu, että tällä kerralla aika kului turhankin nopsaan. 
Jo ensi viikolla kaksi pennuista, Enryo ja Kuma lähtevät koteihinsa. 
Akitoista on mihin vaan, kunhan rakastavat ihmiset löytyy. Niin nämäkin puppet matkaavat eri puolille Suomea.

Enryon perhe asuu Helsingin Vallilassa, suurkaupungin sykkeessä,  Kuma-poika taasen matkustaa Itäiseen Suomeen, Joensuuhun, kokeneeseen, metsästystä harrastavaan perheeseen. 
Kaito-poika matkaa Vaasan ja Espoon väliä, ehkäpä Kaito nähdään purjeveneen kyydissäkin, sillä Kaiton emäntä on kokenut purjehtija.
Emi Tomoko jää meille kotiin kasvamaan, ehkäpä vielä Emin pennut saamme, vaikka kieltämättä kasvatustoimintaa alan pikku-hiljaa himmailemaan. Katsotaan nyt miten mieleni vielä muuttuu, niin suloista tämä pentuaika vaan on.
  
Ja näyttäisi siltä, että suloinen Etsuko- tyttökin saisi kodin. Lauantaina se selviää, saako tyttö kodin Heinolan suunnalta.  

Rekisteröintikin on valmistunut, maanantaina on pentutarkastuksen aika ja otamme myös pennuista verinäytteet Hannes Lohen koirangeenipankkiin.  ja pääsen laittelemaan pentujen papereita uusia omistajia varten.
Pentupaketitkin valmistuvat pikku-hiljaa. 

Pikku- päivityksiä 29.9.2017

Pentulaatikossa kuhisee!!! Kaikki ovat avanneet pienet mustat silmänsä ja ottaneet jalat allensa. Meno on vielä aika haparoivaa, mutta määrätietoiset pikku-akitat eivät pikku vastoinkäymisistä piittaa. Pentulaatikon siivous alkaa olla päivä päivältä työläämpää, sillä pikku-kippurat alkavat kiinnostua minunkin tekemisistäni. 
Painit ja murinat ja pikku-haukutkin kuuluvat jo pentujen repertuaariin.
Pikku-pennut on madotettu jo ensimmäisen kerran, samoin kynsiä on leikattu, sillä ne ovat neulan teräviä.

Ensi sunnuntaina pennut täyttävät 3 viikkoa ja saavat ensimmäiset liha-annoksensa. Olen harkinnut heidän siirtoaan alakertaan, sillä emo Ayamella alkaa käydä aika pitkäksi. 
Tänään Ayame lähti ensimmäistä kertaa pitkälle lenkille Ukin ja Winstonin kanssa. Voi, sitä jälleennäkemisen riemua, kun Ayame taas porukkaan liittyi.  

Gogatsu Kensha E-pentue 1 viikon ikäinen ja kaikilla on jo nimet

Syyskuu 17, 2017

Pennut täyttivät viikon. Minulla on ollut toistaiseksi lokoisat ajat, sillä Ayame-emo huolehtii pennuistaan esimerkillisesti. Täytyypä sanoa, että olen ollut erityisen onnekas jalostusnaaraistani. Suki, Momo, Nana ja Ayame ovat olleet mitä parhaimpia emoja.
Mutta nyt pentuihin... kaikilla viidellä kippuran alulla on jo nimet. Pentujen kummitätinä on ollut alusta saakka saksalainen ystävämme Nicole Reimers. 
Käykää katselemassa Pentuja-osiossa näitä suloisuuksia, jotka vielä odottavat rakastavaa, loppuelämän kotia.

Tässä nämä E-pentueen nimet ovat: 

Pentu No 1. Eiyu Kuma (Hero Bear) suurin pennuista

Pentu No 2. Emi Tomoko (Beauty Child of Wisdom) kunnianosoitus japanilaiselle Akitakasvattajalle Tomoko Yamagamille, onhan Ayamen isä Daigo Tomokon kennelistä lähtöisin.
Tämä tyttö kun tuli maailmaan, en vielä nähnyt hänestä kuin pienen osan, mutta tiesin, että hän on tyttö... minun tyttöni

Pentu No 3. Eiyó Hachi Kaito (Honour 8 Seas) tämä poika antoi meidän odottaa itseään 1 1/2 tuntia ja tuli maailmaan vesiloiskauksen kera

Pentu No 4 Enryo Engimono( (Modesty or Lucky Charm) rauhallinen poika, ottaa kaiken lunkisti 

Pentu No 5 Etsuko (Child of Joy) tämä tyttö syntyi viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä. Luulin jo, että Emi jää ainoaksi tytöksi, mutta Etsuko yllätti minut iloisesti.


Pennut ovat syntyneet tänään 10.9. 2 tyttöä ja 3 poikaa... kaikki brindlejä!!!

Kuvateksti

Ayame pyöräytti tänään upean brindlen värisuoran. Synnytys sujui mutkitta 3 tunnissa. Yksi pennuista odotutti meitä 1,5 tuntia, mutta virkku poika sieltä lopulta putkahti. Olen aivan varma, että hän on tuo aiemmin mainitsemani, röntgenkuvan alin pentu.

Ayame kävi tänään 4.9. tiineysröntgenissä- vatsassa on 5 upeaa Akitan alkua

Niin se pentujen syntymän H-hetki lähenee. Tänään 4.9. kävimme tutussa eläinlääkärissä Hattulan Evidensiassa, eläinlääkäri Johanna Sulosen vastaanotolla viimeisen kerran ennen synnytystä. Ayame on voinut hyvin, painoa on tällä hetkellä 41,9 kiloa.
Ayame on erittäin suuri narttu muutenkin, normipaino on 33-35 kilon paikkeilla ja säkäkorkeus on 64 cm. Näille mitoille moni uros häviää :D
Hachidai on myös komean kokoinen uros ja odotankin tästä yhdistelmästä kokoa ja näköä.
Tuskin maltan odottaa pentujen syntymää. Sukusiitosprosentti on 0 ja sukukatokerroin täydellinen 1 eli yhteisiä sukulaisia ei tällä pariskunnalla ole sukutauluissaan.
Molemmmilla vanhemmilla Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät terveet
Tässä vielä linkki yhdistelmään

Selkeästi näkyvät pikku-Akitojen luut tiineyspäivien ollessa 43

Tuo alimmainen pentu nukkuu samalla tavalla kuin isänsä Hachidai

Ayame on tiineenä!!!

Kävimme tänään Ayamen kanssa ultraäänessä tiineyden varmistamiseksi. Ja kyllä... pentusia on tulossa. Ainakin 5 pikkukippuran alkua näkyi olevan tulollaan.
Toiveissamme on koko väripaletti, eli punaisia, brindlejä sekä myös valkoisia pentuja, sillä Ayame kantaa valkoista väriä.
Tapamme mukaan käymme vahvistamassa pentulukumäärän vielä röntgenillä tiineyden loppupuolella.

Pentueen isä on nuori ranskalainen tiikeripoikamme L'Hachidai of Senzo Nö. Ja hyvin nuorukainen osasi hommat,  puuma-Ayamen avustuksella tietenkin.
Nyt sitten pääsen raivaamaan työhuoneesta tilaa pentulaatikolle tykötarpeineen. On se vaan aina niin ihanaa ja jännittävää.
Ayame viettää pentuineen yläkerrassa kriittiset ensimmäiset viikot. Pentujen ollessa noin 4-viikkoisia, tulevat he alakertaan muun lauman pariin.
Jos vietetään rauhallista kotielämää muutenkin, mutta odotus-ja pentuajan ollaan vielä enemmän mökkihöperöitä, sillä pyrimme ehkäisemään mahdolliset infektiot kotikennelissämme.

Tässä vielä linkki tulevan yhdistelmän sukutauluihin

Hachidain terveystulokset varmistuivat tänään !!!

Iloisia uutisia!!!

Hachidain lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0 ja polvet puhtaat 0/0 . Silmäthän todettiin terveiksi viime maanantaina.Vaikka kaikki tulokset eivät ole vielä kirjautuneet Koiranet-järjestelmään, ovat ne heti voimassa.
Ayamen synttärilahja voisi olla pikku-kippurat Hachidain kanssa.

Peukut pystyyn, että Ayamen alkaneet juoksut kehittyvät niin että häät voidaan pian viettää.
Tässä linkki yhdistelmään

Erinomaisia uutisia terveysrintamalla ja kaiken kruunaa Ayamen juoksut!!!

Iloiset reissulaiset, etualalla Hachidai, takana vasemmalla Ayame ja vieressä Uki ihailemassa maisemia

Gogatsu Kensha C-pentue täytti 2-vuotta 26.6. jolloin koitti virallisten lonkka-ja kyynäräkuvausten ja silmäpeilausten aika tämän vuoden aikana.

Chiara Mein huonot lonkkatulokset vetivät mielen matalaksi ja etukäteis-stressi oli meillä aika kova.
Ensin aloitti Gogatsu Kensha No Chónan *Riko* saaden parhaimmat tulokset. Lonkat A/A, Kyynärät 0/0, silmät olivat terveet eli OK

Sitten tutkittiin Gogatsu Kensha No Chinòn lonkat ja kyynärät. Jännitti niin vietävästi, sillä Chinó oli syntyessään siinä keskikerroksessa, pienimpien tyttöjen Chiara Mein ja Chisen kanssa.

Mutta huoli oli turha. Chinó sai myös parhaat A/A lonkat ja kyynärät saivat myös puhtaan 0/0- tuloksen. Chinón silmäpeilaus on vielä tekemättä, mutta pian sekin on hoidettu. 

Sitten oli oman Chikon vuoro. Haluan olla paikalla kun koira rauhoitetaan, sillä herkkänä rotuna, Akitalle voi tulla ongelmia lääkeaineiden kanssa.
Chikó reagoi rauhoitukseen simahtamalla 5 minuutissa. Chinó-veljellä taasen oli vaikeuksia nukahtaa, joten pojalle asetettiin kanyyli. Chiara Mei taasen sai rauhoituksessa pidemmän hengityskatkoksen ja pelästytti meidät. Kutsuimme hoitajan paikalle, joka ravisteli tyttöä vähän voimakkaammin kuin mitä me hennoimme, mutta onneksi tyttö tokeni taas hengittämään ja
elintoiminnot olivat normaalit.
Chikó sai myös loistavat tulokset lonkat parhaat A/A, kyynärät 0/0 , silmät ovat vielä peilaamatta.

Kesä on hiljaista aikaa virallisten tutkimusten suhteen eli täällä Hämeessä seuraava silmäpeilaus on vasta elokuun puolella.
Joten lähdimme Helsingin suuntaan Vantaan Tammiston Evidensiaan Ukin, Ayamen ja Hachidain kanssa.

Eräs syy, miksi menimme juuri Tammistoon on silmäpeilauksen suorittava eläinlääkäri Leena Ruotsalainen-Ryökkynen, joka osaa käsitellä näitä kippuroita rauhallisesti ja kärsivällisesti.

Uki ja Ayame ovat jo sen ikäisiä, että ovat aiemmin käyneet silmäpeilauksissa ja silmät olivat olleet terveet. Meillä Suomessa silmäpeilaus on voimassa vain 2 vuotta. Jos silmät kuvataan koiran ollessa alle 2-vuotta, silloin kuvaus pitää suorittaa vuoden päästä. Jalostuskoirien pitää täyttää tietyt PEVISAn mukaiset terveysvaatimukset. PEVISA on perinnöllisten vikojen ja sairauksien ehkäisemisohjelma. Ohjelman ehtojen rikkominen voi pahimmassa tapauksessa estää tulevan pentueen rekisteröinnin.

Nuori tiikerimme, Hachidai, on vielä himpun verran alle 2-vuotias, silmäpeilauksen aikaan ja syy miksi aloimme kiirehtiä tutkimusten kanssa on se, että Ayame aloitti yllättäen juoksut ja aiomme astuttaa Ayamen Ranskan tuonnillamme Hachidailla, jos juoksut kehittyvät normaalisti.

Ensi torstaina 13.7. ratkeaa, onko Hachidaista jalostuskäyttöön, menemme kuvauttamaan lonkat-kyynärät ja polvet. Silmät olivat koko köörillä terveet. Nyt vielä pitäisi pojan selviytyä kunnialla röntgenkuvauksista. Toivon hartaasti, sillä poika on unelma.  

Surullisia uutisia

Gogatsu Kensha No Chiara Mei ja Gogatsu Kensha No Chisei

Tämä alkukesä on koetellut meitä oikein urakalla. Ensiksi Daigon ja Nanan yhdistelmä ei onnistunut lukuisista yrityksistä huolimatta. Usein huonot uutiset seuraavat toisiaan ja näin kävi myös tässä tapauksessa.
Saimme suruksemme kuulla, että C-pentueen Gogatsu Kensha No Chise menehtyi äkillisesti ja yllättäen Toukokuun alussa. Omistajat Miia ja Tommi olivat vieneet Chisen eläinlääkäriin oksentelun takia. Oireet taittuivat ensin lääkärihoidossa, mutta pahentuivat äkisti uudelleen ja lopulta Chise menehtyi laaja-alaiseen antibioottiresistenttiin infektioon. Voimia Miialle ja Tommille menetyksen johdosta.
Sama C-pentue näyttää nyt olevan kovan onnen pentue, sillä ihana Meikkulimme (Gogatsu Kensha No Chiara Mei) ei saanut hyvää arviota eläinlääkärin virallisissa lonkkakuvissa. Itseasiassa lonkat luokiteltiin todella huonoiksi ja niissä näkyi ainakin toisella puolella jo nivelrikkoa. Kyynärätkin luokiteltiin rajatapaukseksi. Tämä siis luonnollisesti jättää Meikkulin pois jalostuskäytöstä ja suunnitelmat menevät täysin uusiksi. Lonkkanivelten huono tulos saikin meidät miettimään, mistä tämä mahdollisesti johtuu. C-pentuehan on yhdistelmä, jossa molemmilla vanhemmilla on A/A-lonkat. Siksi tämä lyökin aivan ällikällä, että Meikkulin lonkat voivat olla jopa E/E. Pentue oli suuri, 9 pennun kokoinen ja Meikkuli syntyi ihan keskimmäisenä. Synnytys oli siitä mielenkiintoinen, että Meikkuli syntyi toinen etujalka taakse taipuneena. Pentutarkastuksessa eläinlääkäri kiinnitti huomiota Meikkulin jäykkiin jalkojen liikkeisiin ja siksi Meikku jäikin hetkeksi kotiin kasvamaan. Ensimmäisen rokotuksen yhteyteen varasimme ajan ortopedille, joka kuitenkin totesi Meikkulin liikkeet sillä hetkellä normaaliksi. Ehkä onkin hyvä, että Meikku jäi kotiin tänne lauman perheenjäseneksi. Huonoista lonkkatuloksista huolimatta aiomme tehdä kaikkemme, että Meikkulilla on kivuton ja laadukas loppuelämä. 

Nana-Daigo- yhdistelmä ei onnistunut

Niin siinä valitettavasti kävi, että häitä vietettiin, muttei kipinää löytynyt tarpeeksi, että pentuja voisi sanoa olevan tulollaan.
Nana on valinnut Winstonin puolisokseen ja on uskollinen tälle. Niin hienoja jälkeläisiä olisi varmasti Nanalle ja Winstonille tullut, mutta periaatteeni on, että Suomen kokoiseen maahan riittää 16 Winstonin jälkeläistä. 


Pikku-Päivityksiä