TERVEYS

Tähän kokoamme yleisimpiä Akitojen terveyteen liittyviä asioita

Närästys

Väärinkäsitysten ehkäisemiseksi haluan korostaa sitä, että kirjoitan oman kokeilun kautta, en niinkään eläinlääkärin näkemykseen nojautuen. Tämä on toiminut oman koirani, Gogatsu Kensha No Arashin kohdalla toistaiseksi.

Arashi on oireillut vatsaansa pennusta saakka. Vatsa meni herkästi sekaisin ja nirsoili ruuan suhteen. Ulosteet olivat jatkuvasti löysiä, mutta ns. normaalin värisiä.
 
2014 kesällä Arashin vatsa meni todella huonoon kuntoon. Ensin hengitys alkoi haista, ruokahalu alkoi huonontua ja Arashi söi paljon ruohoa. Sen vähäisenkin ruokailun jälkeen alkoivat röyhtäilyt. En tunnistanut oireita, ennenkuin Arashi alkoi nuolemaan etutassujaan. Hän ehti kirputtaa ranteen sisäsyrjät molemmista etutassuista rikki. Tässä vaiheessa varasin ajan eläinlääkärille. Suolistotulehdusta ei ollut, saimme happosalpaajaa vatsahappojen hillitsemiseksi. Mikäli lääkekuurista ei olisi ollut apua, tehtäisiin mahalaukun tähystys. Elänlääkäri diagnosoi saman kuin minäkin eli Aralla oli liikahappoisuudesta johtuva närästys. 
Eläinlääkärin suosittelemaa Hypoallergenic- ruokaa ei Ara suostunut syömään. 

Oireita lievittävää happosalpaajaa oli turha käyttää, koska se poistaa vaan oireet ja syy jää epäselväksi.
Käytin lääkettä vain hetken aikaa kun huomasin, ettei siitä ollut mitään erityistä apua. Ara ei koskaan oksentanut ns. sappea sisältäviä 'tyhjämahaoksennuksia.' Tämän vuoksi mietinkin, että olisiko sittenkin syynä vähähappoinen tai hapoton maha.

Hain itse tietoa närästyskoiran ruokinnasta ja juttelin Barf-asiantuntijan kanssa närästystä aiheuttavista ruoka-aineista, jotka olivat jotkut vihannekset ja palkokasvit sekä rasvat.
Rasvojen laatuun täytyi kiinnittää erityistä huomiota, esim. hyvät kalarasvat eli omega-3-rasvahapot eivät tehneet Aralle hallaa vaan päinvastoin.
Jaoimme kokemuksia muiden Akitan omistajien kanssa ja saimme kuulla, että on olemassa myös kuivamuona, joka auttaa närästykseen, se on Orijen Adult Six Fish.
Ruokavaliosta siis täytyi poistaa kaikki runsaasti rasvaa sisältävät lihat ja makupalat, koska vihanneksista ja palkokasveista ei kuitenkaan Aralle tullut oireita.
Aloitin itse Aran ruokinnan keitetyllä riisillä,  laktoosittomalla, rasvattomalla raejuustolla ja veteen säilötyllä tonnikalalla. Ara söikin tätä mielellään ja tästä neutraalista ruuasta ei tullut Aralle vaivoja, joten uskalsin vaihtaa tonnikalan tilalle keitetyn kanan rintapalat. Tämäkin sopi Aralle hyvin ja näillä jatkoin kunnes uloste oli kiinteää. Vatsan kuntoutuessa uskalsin siirtyä taas raakaruokintaan. Takapakkia tuli raa'asta kanasta. Tämä johtui rasvaisesta kanan nahasta.

Tärkeä elementti Aran ruokavaliossa oli jauhettu naudan maha, josta Ara sai hyödyllisiä entsyymejä. Huomioitavaa oli myös, että Aran rakastamat possunkorvat jouduttiin vaihtamaan vähärasvaisempiin naudan ja peuran korviin.

Nykyisin, vatsan ollessa kunnossa, Ara sietää pieniä määriä rasvaa, possunkorviakin taas miltei päivittäin.
Tämän tyyppiset oireet, juuri tämä närästys yhdistettynä huonoon rasvan pilkkoutumiseen koiran elimistössä, yhdistetään usein haiman vajaatoimintaan tai gastroenteriittiin. Nämä kaksi täytyy aina poissulkea laboratoriokokein.

Jenni